Telefon / FAX: 06-1/280-60-39
Mobil: 0620/460-09-07
Honlap arrow Redőny gyakori kérdések
2009. január 07. szerda 13:16

Redőny gyakori kérdések.


A redőnyt hova fogatják fel?
A felszerelés az ablakkeretre történik, facsavarral. Ha az ablakkeret, ha fém, akkor is felszerelhető, igen csak minimális plusz szerelési költséget számolunk fel.

Az új ablakomat át kell fúrni a gurtni bevezetéshez?
Igen a szakszerű felszereléshez és a megbízható, hosszú élettartamhoz ez szükséges. Törekszünk mindig a megfelelő méretű furat kialakítására, hogy ne legyen huzat, de a redőnygurtni kezelése üzembiztos legyen.

Milyen gyakran kell szervízelni a redőnyt?
A gondosan szerelt redőnyt akár 10 évig sem kell szervízelni.

Mechanikus redőnynél gurtnis vagy zsinóros legyen a kezelés?
A gurtnist kezelést javasoljuk, de vannak ablakok, ahol a bevezetést zsinórosan kell megoldani, mert a gurtni el fog kopni. Miért?
A redőnygurtni gyakorlatilag egy keskeny lap. Ha használat közben a gúrtni mozgása oldalirányú is, akkor a lap széle minden kezelésnél súrlódik, ezáltal előbb kibolyhosodik, majd elkopik, és végül elszakad. Oldalirányú mozgás esetén kezelésre a zsinóros megoldást ajánljuk, mert a körkeresztmetszetű zsínór nem fog kikopni. Zsinóros kezelésnél a furatba belehelyezünk egy speciális bevezető hüvelyt, illetve az ablak belső felén egy görgő fogadja a zsinórt!

Alumínium redőny vagy műanyag redőny?
Az alumínium redőnynek hosszabb az élettartama mivel minden alkatrésze alumínium. Kétségtelenül jobb hő és hangszigetelési funkciókkal rendelkezik, illetve a biztonsági funkció is fontos. A felmérések során viszont meg szoktuk kérdezni, hogy mit vár a redőnyétől? Abban az esetben, ha Ön a nyári meleg ellen minimális hőszigetelő tulajdonságot vár el a redőnytől, és a biztonsági funkcióra nincs szüksége: Önnek a műanyag redőny is megfelelő, eleget tesz az Ön elvárásainak. A nyári meleget a műanyag redőny fehér színben, UV léccel, szinte tökéletesen kizárja az otthonából.

Hogyan működik a szúnyoghálós redőny?
A szúnyogháló a redőnytől függetlenül tudom működtetni. A redőnyt belülről szokásos módon (gurtnival, zsinórral vagy motoros) felhúzható illetve leereszthető. A szúnyogháló lehúzásához vagy feleresztéséhez a redőnyt fel kell húzni, az ablakot ki kell nyitni, majd ezután kézzel kell a szúnyoghálót lehúzni, vagy felengedni.

Szúnyoghálós redőny sorrend: ablak szúnyogháló redőnyléc. Vagyis a leengedet, redőny védi a szúnyoghálót kívülről. A szúnyoghálós redőnytokja 2 cm-rel nagyobb, mint a szúnyogháló nélkülié (egy tokban található a redőny és a szúnyogháló is). Ha arra vagyunk kiváncsiak, hogy a majdan elkészűlt redőnyünk mennyit fog letakarni a kilátásból (mennyivel lesz "kisebb" az ablakunk a felszerelés után), akkor a kívánt tokméretet válasszuk ki, azt a méretet papírből vágjuk ki és a kivágott méretét az ablakon kivűlről toljuk fel az ablak és a fal találkozásáig (ide kerül majd felszerelése a leendő redőny is). Ebben az állásban rögzitsük )pl. celuxal az ablak üveghez) és az ablak becsukott állapotában, már a szobából szemrevételezhetjük a majdani takarást.
Esztétikailag is elfogadható, hogy egy utólag felszerelt árnyékoló, ha a felszerelése egyébként minden szempontból megfelelő, betakar az ablakból egy kis részt. 

Mechanikus vagy motoros működtetésű redőnyt válasszak?
Bármilyen berendezést gombnyomással vagy távirányítóval kezelni sokszor egyszerű, korszerű és igényes lehet. Alapvetú szempont, hogy motoros redőny esetében, ha a vezetékelés egyébként nincs megoldva, akkor a motor múködtetéséhez szükséges áramot (220V), általában kábelcsatornás megoldással, a redőnytokba be kell juttatni, illetve megredelés során a redőny motor költségét is kalkulálnunk kell.

Motorizált redőnyöknél előforduló sajátosságok: pl.: a motorizált redőny lezáródásának útjába ne kerüljön akadály )cipő, játék, virágcserép), mert a lécek nem a helyükre záródnak, ezáltal elállítódik a végállás (nem fognak összezárni a lécek).
Gyerekek a motoros redőnnyel ne játszanak.

A bejárati ajtóra akkor szerelünk  motorizált redőnyt, ha az épületből másik kijáraton is ki lehet jutni. Itt mgoldás lehet még szünetmentes tápegység telepítése is.  A redőnymozgató NHK motor általában kívülről mozgatható kurblival. Ellenkező esetben a csúcstechnika a visszájára fordulhat, nem tudjuk a házat elhagyni.  
Utolsó frissités ( 2009. január 30. péntek 15:13 )